Май 8th, 2011

«Тёмные руны» исландского фольклора

На русском языке эта статья опубликована в брошюре Л.К. «Четырнадцать чародейских руно-рядов Исландии».

DIMMRÚNIR OF THE ICELANDIC FOLKLORE
«ТЁМНЫЕ РУНЫ» ИСЛАНДСКОГО ФОЛЬКЛОРА

Hangur. Herkóngur í Álfheimum. Kona hans hét Gnýpa og dóttir Skjóða. Skröggur holukrakki Leppalúða nam kunnáttu og listir að Hangi, nam Skjóðu burt með dimmrúnum og hafði hana með sér í Eyrarhyrnu á Snæfellsnesi. (Árni Björnsson “Íslenskt vættatal” (2010): bls. 71).

Skröggur missti móður sína [Lúpa, vinnustúlka hjá Grýlu og Leppalúða] tólf vetra en kynntist þá Hangi herkonungi úr Álfheimum og Skjóðu dóttur hans… Þau Skröggur felldu hugi saman en Hangur bannaði. Nam Skröggur hana þá burt með dimmrúnum sem hann hafði lært hjá Hangi og bjuggu þau í Eyrarhyrnu á Snæfellsnesi (ibid., bls. 144).

In younger Icelandic runic/magic MSS we can find several run-rows called “Dimm(u)rúnir”, which look like villurúnir/villuletur. Probably these Icelandic variants of elder Icelandic “Fuþork” have some connection with folklore tradition concerning “Dimmrúnir” mentioned above (taken originally from Jón Árnason’s “Íslenzkar þjóðsögur”). The name Dimmrúnir properly means “dark, darkening, obscure runes”. They are mentioned in my book “The Runic Spells and Apocryphal Prayers of Icelanders” (2003): p. 52. In “Runologia” of Jón Ólafsson frá Grunnavík (18cent.) the name Dimmrúnir occurs, but without magical connotations.

Below are given illustrations of three variants of Dimmrúnir from Icelandic MSS. And I’ve written the name Dimmrúnir using these three variants, plus have made a short analysis of these runes.

dimmrunir2 «Тёмные руны» исландского фольклора dimmrunir3 «Тёмные руны» исландского фольклора

dimmrunir1 «Тёмные руны» исландского фольклора

divider

Comments are closed.